Tájékoztatók

Somogy 04-es Országgyűlési Egyéni Választókerületében a végleges eredmény megállapítása

Siófok 11-es számú szavazókörében leadott szavazatok, valamint az átjelentkezettek és külképviseleti szavazatok megszámlálására 2014.04.12-én 13.00-tól kerül sor. A Somogy 04. Számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) ezt követően, várhatóan 19.00 órától ülésezik annak érdekében, hogy megállapítsák a végleges eredményt a Somogy 04-es számú Országgyűlési Egyéni Választókerületében.
Az OEVB ülésére szóló meghívó külön közzétételre kerül az országgyűlési választás menüpont alatt, a közleményeknél.

ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK 2014. ÉVI VÁLASZTÁSA

Magyarország Köztársasági Elnöke 2014. április 6. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők 2014. évi választását. A szavazás napján szavazni 6 órától 19 óráig lehet. Siófok város a Somogy 04. Számú Országgyűlési Egyéni Választókerület székhelytelepülése, hozzá tartozik még további 69 település Somogyban.

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény hatályba lépésével új névjegyzék-vezetési rendszer kerül kiépítésre. Ennek lényege, hogy állandó, folyamatosan aktualizált, elektronikus nyilvántartásként működik a központi névjegyzék. A névjegyzék az aktív választójog gyakorlásának alapdokumentuma: aki a névjegyzéken szerepel, az szavazhat, aki a névjegyzéken nem szerepel, az nem szavazhat. E szabály alól nincs kivétel.
A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe. A központi névjegyzéket a Nemzeti Választási Iroda (a továbbiakban: NVI) vezeti.

A kérelemre történő változások:

  • nemzetiségi regisztráció,
  • fogyatékossággal élő választópolgár segítése,
  • adatkiadás megtiltása,
  • uniós választópolgár választójogának kiterjesztése az EP-választásra,

ezen jogszabályi előírásnak megfelelő kérelmek átvezetése azonban már a választópolgár lakóhelye szerinti Helyi Választási Iroda (a továbbiakban: HVI) feladata.

A szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok a névjegyzékbe történt felvételükről 2014. február 7. és 17. között értesítőt kapnak.

A névjegyzék a Siófokon a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal Helyi Választási Irodájában (8600 Siófok, Fő tér 1. I. em. 126-os szoba, (84) 504-278) tekinthető meg. A Siófoki Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településeken, Siójut és Balatonvilágos községekben, a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal állandó kirendeltségein (siójuti kirendeltség: 8652 Siójut, Kossuth L. u. 14. (84) 355-033, balatonvilágosi kirendeltség 8171 Balatonvilágos, Csók István stny. 38. (88) 480-005) tekinthető meg.

A választókerületben választójoggal rendelkező választópolgár 2014. március 3-áig ajánlóíven ajánlhat jelöltet. A jelöléshez legalább 500 választópolgár érvényes ajánlása szükséges. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat.

A választási kampányidőszak 2014. február 15-étől 2014. április 6-án 19 óráig tart. A szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység 2014. április 6-án nem folytatható, választási gyűlés nem tartható, politikai reklámot nem lehet közzétenni.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár személyesen szavazhat a lakcíme szerinti szavazókörben. Siófok településen 23. szavazókör, Siójut községben 1 szavazókör, valamint Balatonvilágos községben is 1 szavazókör került kijelölésre.

A szavazás napján lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletein adhatja le a szavazatát. Átjelentkezést 2014. április 4-én 16 óráig, a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt 2014. március 29-én 16 óráig lehet kérni a www.valasztas.hu oldalon vagy levélben, illetve személyesen a lakóhely szerint illetékes HVI-től.

Szavazni egy egyéni választókerületi jelöltre és egy országos listára lehet. Az országgyűlési választáson nemzetiségiként regisztrált választópolgár pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat.

További tájékoztatásért fordulhat:

Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal Helyi Választási Iroda
8600 Siófok, Fő tér 1
(84) 504-278
email: valasztas@siofok.hu
folyamatos tájékoztatást talál: www.siofok.hu honlapon.
Valamint tájékozódhat a NVI honlapján: www.valasztas.hu. A gyakran ismételt kérdések között részletes tájékoztatás található egyes speciális kérdésekre is.